Bulldog için hazır mısın?


Bulldog köpeğinin yegâne ihtiyaçları… sen Bulldog köpeğinin bu ihtiyaçlarını karşılamak için hazır mısın?
Günlük Beslenme ve Egzersiz İhtiyacı
Çok yaygın olan bir yanlış düşünce şudur ki; bütün Bulldog’lar sadece şişman ve tembel birer patatestir. Bu yanlış düşüncenin aksine sağlıklı bir Bulldog yürüyüş yapmaktan ve parkta diğer ırk köpeklerle oynamaktan büyük bir keyif alır. Eğer bir Bulldog satın almak istiyorsanız ve onun egzersizi için ayıracak zamanınız yoksa Bulldog yavrusu satın alarak paranızı çöpe atmış olmayın. Gidip Bulldog yerine bir kaplumbağa satın alın!
Bulldog ırkı köpekler ağır ve yorucu antrenmanlara katlanamazlar. Günlük makul bir egzersiz programı onların sağlıklı bir köpek olmasına yardımcı olacaktır. Bulldog köpeklerinin kemikleri kalındır ve gelişimleri çok hızlıdır. Bu hızlı gelişim esnasında onların eklem sağlığına destek olmak için orta seviyede antrenman yaptırılması şarttır. Ve bu orta seviye antrenmanlar ayrıca bu ırk köpeklerde kalp ve akciğer sağlığı için de kesinlikle gereklidir.
Bulldog köpeğinin büyüme ve gelişim evresi çok hızlıdır. Ve ayrıca bu gelişimin dengeli olması da gerekir. Bu dengeli gelişim ve büyüme sadece iyi bir beslenme ile gerçekleşebilir. Son zamanlarda “köpeklerde en uygun ve doğru beslenme” başlıklı ve konulu birçok araştırma yapılmaktadır. Yapılan bu araştırmalar sonucunda her ırka uygun en doğru beslenme sonuçlarına ulaşılmıştır.
Eğer Bulldog yavrunuzu bu ırkın profesyonel bir üreticisinden satın alırsanız bu üretici Bulldog köpeğinizin ihtiyacı olan beslenme konusuyla ilgili her türlü bilgiyi size verecektir. Ve bildiği her şeyi sizlere öğretecektir. Ama çevrenizde bu konuyla ilgili yardım alacağınız tecrübeli ve bilgi sahibi kişiler yoksa o zaman köpek maması firmalarının internet adreslerinden gerekli bilgileri edinmeye çalışabilirsiniz. Piyasadaki birçok mama firması internet sitelerinde ve ürettikleri / satışını yaptıkları mama paketlerinin üzerlerinde beslenmeyle ilgili bilgi vermektedirler. Ayrıca kendi ürettikleri mamalarının da besin değer ve analizlerini paket üzerinde belirtmektedirler. Her ırk hatta her köpeğin ihtiyaçları farklı olabileceği için lütfen köpeğiniz için en uygun mamayı seçmeye özen gösterin.  
Birçok kitapta beslenme konularıyla ilgili öneriler verilmektedir. Fakat beslenmeyle ilgili verilen her bilgiyi doğru saymamak gerekir. Çünkü Bulldog köpeği yemek yedikçe çok kolay ve çok hızlı kilo alır ve sonuç olarak bu durum bazı can sıkıcı ve üzücü durumlara neden olabilir.

Bulldog Deri / Cilt Bakımı
Bulldog kısa tüylü bir ırk olmasına rağmen tüy bakımı ihtiyacı çok azdır denilemez. Bulldog köpeğinizi haftada en az 3 defa fırçalamalısınız. Çoğu Bulldog fırça ile taranmayı çok sever. Doğru bir fırçalama için kısa ama sert bir fırça ya da lastik uçlu kauçuk bir eldiven fırça kullanılmalıdır. Bu işlemler onun tüylerinin parlak ve derisinin sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Tüylerini dökme/yenileme dönemlerinde (genelde ilkbahar ve sonbaharda) köpeğinizi daha çok ve sık sık fırçalamalı ve taramalısınız. Böylelikle ölü tüylerin vücuttan atılması ve kürkün temizlenmesini ayrıca köpeğinizin deri altındaki doğal yağ tabakasının da sağlıklı bir şekilde tüm vücuda yayılmasını sağlamış olursunuz.
Sık sık yapılan doğru bir tarama işlemi zamanla tüyleri kısaltacak, bir zaman sonra ise siz köpeğinizi yıkayınca daha sağlıklı bir post / kürk ortaya çıkacaktır. Köpeğinizi kirlenince veya pis kokmaya başlayınca yıkamalısınız. Yıkama işlemi için köpekler için özel hazırlanan şampuanları kullanmalısınız. Çünkü köpekler insanlardan çok farklı PH değerlerine sahiptir. Bebek şampuanları bile köpeklerin tüyleri için yıpratıcı, zararlı ve tahriş edici olabilir. Bunları kesinlikle unutmamalısınız.

Bulldog Tırnak Bakımı
Bulldog tırnakları her zaman kısa olmalıdır. Uzun tırnaklar köpeğin ayak parmaklarının bükülmesine ve kıvrılmasına sebep olur. Bu olumsuz durum ve kilo değişikliği onların eklem ve kalçasında sorunlarına neden olabilir. Birçok insan zamanında bakımı ve kesimi yapılmayan uzun tırnakların “interdigital kist” için çok önemli bir faktör olduğuna inanmaktadır.
Köpeğinin tırnaklarını güçlü ve sağlam bir köpek tırnak makası ile kesmeli veya tırnakları “Dremel” adı verilen bir aletle törpülemelisiniz. Ve bunları yaparken de çok dikkatli olmalısınız. Eğer tırnak kesme tecrübeniz yoksa çok dikkatli olmalı ve bir veterinerden yardım almalısınız. Tırnağın ucunda yer alan sadece beyaz kısım çok dikkatli bir şekilde kesilmelidir. Tırnağın koyu renkli kısmı ise katiyen kesilmemeli ve zarar verilmemelidir.
Bazı faktörler Bulldog köpeğinizin tırnak bakımı zamanlarını etkileyebilir. Bu faktörler; beslenme, egzersiz ve genetik yatkınlıktır. Örnek; köpeklerde yaygın olarak görülen asfalt (sert zemin) üzerinde yürüyüşler tırnakları yıpratır ve bu durum daha seyrek tırnak kesimi gerektirir.
Profesyonel ve iyi üreticiler (yetiştiriciler) satın aldığınız yavrunun bakımını nasıl yapmanız gerektiğiyle ilgili bilgi vermek için sana zaman ayıracaklardır. Onlara muhakkak her şeyi sormalı ve tüm bilmeniz gerekenleri öğrenmelisiniz.

Kuyruğu Temiz Tutmak İçin
Bulldog köpeklerinin kuyruğu şekil itibariyle çok sıkı bir vidaya benzer. Özellikle çok sıcak ve nemli havalarda bu tip kuyruk yapısına sahip Bulldog köpeklerinde bazı problemler yaşanabilir. Kuyruk bölgesi nemli olduğu zaman deride tahrişe sebep olabilir. Bazı kısımları suyla yıkamak tahrişi önlemek için faydalı olabilir fakat kıvrımlı bölgelerin temizlenmesi ve ıslandıktan sonra da kuruması çok zor ve zahmetli olabilir. Bu yüzden bu kıvrımlı bölgeleri yumuşak bir bezle dezenfekte etmeli ve arta kalan şampuandan arındırmalısınız. Daha sonra da bu kısımları güzelce kurutmalısınız. Islak kalan bölgeleri kurutmak için biraz pudra kullanabilirsiniz. Kuyruğu temiz tutmakla ilgili daha büyük problemler yaşarsanız da veterinerinizden profesyonel yardım almalısınız.
Bulldog Yüz Bakımı
Bulldog köpeğinin burun ucu ve çevresindeki tüm kırışıklıkları her gün muhakkak temizlemelisiniz. Bu temizleme işlemi için köpek şampuanı ile birlikte bir yıkama bezi kullanabilirsiniz. Daha sonra temiz suyla bu kısımları durulamalı ve muhakkak kurutmalısınız. Kurutma işlemi için çok az pudra kullanabilirsiniz.
Bir diğer seçenek ise; yüz temizleme işlemi için alkolsüz bebek mendili (ıslak mendil) kullanabilirsiniz. Köpeğinizi mutlu etmek için bu işlemleri büyük bir aşkla (kırışıklıkları yıkarken ve kulakları temizlerken onu öpmelisiniz) yapmanız gerekir.
Birçok Bulldog köpeğinde aşırı gözyaşına bağlı yüzde lekelenme sorunu olabilir. Bu durum onlarda yapısal, çevresel veya yanlış beslenme kaynaklı olabilir.
Her ne sebepten olursa olsun; gözyaşı lekelerinden dolayı köpeğinizin gözlerinin veya yüzünün mikrop kapması engellenmelidir. Sözü edilen koruyucu önlemler ve ilaçlar köpeğinizin tekrar bu sorunu yaşamayacağını asla garanti edemez. Hormonsal değişiklikler, beslenme değişiklikleri, hastalıklar ve aşırı stres bu olumsuz durumun tekrar yaşanmasına, ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Gözyaşı lekelerini temizlemeye yarayan birçok ürün petshop ve veteriner kliniklerinde satılmaktadır. Köpeğiniz gözyaşı sorunu yaşadığı zaman, o lekeleri doğru ve çok iyi bir ürünle temizlemeniz gerekir. İyi bir üretici size en iyi ve en doğru ürünü bulup kullanmanızda yardımcı olacaktır.

Kulaklar
Bulldog köpeklerinin kulakları nadiren problemli olur. Çünkü gül kulak şekli havanın kulak içinde dolaşıma imkân sağlamaktadır. Eğer köpeğinizin kulakları size kirli görünürse bir parça pamuk yumağı kullanarak kulağın görünür kısımlarını temizleyebilirsiniz. Temizleme esnasında kesinlikle kulağın dip (iç) kısımlarına gitmemelisiniz, kulağa ciddi anlamda zarar verebilirsiniz. Sık görülen kulak sıyrıkları ve çizilmeleri Bulldog köpeğinin kulaklarında kene veya benzeri dış parazit olabileceğinin belirtisi olabilir. Çok fazla kulak sıyrıkları, çizikleri ve kafa sallamaları alerjik veya travmatik bir durumdan da kaynaklanabilir.

BULLDOG KÖPEĞİNİ NASIL GÜVENDE TUTABİLİRSİN?
Herkesçe bilinen ve çok sık rastlanan zehirler…
Ve bu durumlarda acil müdahale için neler yapılabilir…?
Ev ve Evin Çevresinde olabileceklerin, tehlikelerin farkında mısınız?
Bulldog küçük bir çocuğa benzer, her şeyi ağzına almak ister. Sizin ihtiyacınız olan şey ise onun yaşam alanının aslında sizin eviniz olduğunu ona kanıtlamaktır. Aşağıda listede yer alan sorunları hızlıca (derhal) çözüme kavuşturmalısınız.
Bu liste uzatılabilir veya başka maddeler eklenebilir. Aşağıdaki maddeleri köpeğinizin ulaşamayacağı yerlerde ve kapaklı kutuların içinde saklayın. Bu kapların, kutuların ve kavanozların üzerlerine ise içlerindeki maddenin isimlerini yazınız.

  • Böcek, fare / sıçan, karınca zehirleri
  • Antifriz, yağ ve diğer araba ürünleri
  • Gübre / böcek zehirleri
  • Tüm ilaçlar (unutmayın köpekler sık sık hap kutuları ve krem tüplerini çiğner)
  • Temizlik ürünleri (toz ve sıvı ürünler)
  • Çamaşır suyu ve deterjanlar
  • Pil ve aküler
  • Çinko (çinko oksit içeren / hazırlanmış bebek bezleri, çivi, zımba, tel, şampuan, güneş kremleri ve bazı boyalar)
  • Güve ilaçları / naftalin
  • “Kakao bitkisi kökü” (kakao çekirdeği ve kabukları)
  • Pas çözücüler

Sık Rastlanan Zehirli Bitkiler

            Hem ev içinde hem de ev dışında yer alan birçok bitki Bulldog köpeğiniz için zehirli ve ölümcül olabilir. Bu liste bölgeden bölgeye değişiklik göstereceği için bizler burada sizlere zehirli bitkiler listesi sunamıyoruz. Sizler lütfen biraz zaman ayırıp çevrenizdeki bitkileri araştırıp köpeğiniz için zehirli olup olmadığını öğrenin.

 

Köpeğinizi Bu Gıdalardan Uzak Tutun
Bu listede bazı eksikler olabilir. Aşağıdaki listede Bulldog ırkı için zehirli ve tehlikeli olduğu düşünülen gıda maddelerini kesinlikle Bulldog köpeğiniz için özendirmemelisiniz. Bilmelisiniz ki bu listeye tüm tehlikeli gıdalar dâhil edilmemiştir. Bulldog köpeğinizi gıda zehirlenmelerinden korumak için ona her şeyi yedirmemeye özen gösterin.

  • Çikolata
  • Kuru üzüm
  • Hindi derisi
  • Pişmemiş (çiğ) somon balığı
  • Suni tatlandırıcılar
  • Alkol
  • Kafein
  • Meyve tohumları (elma, şeftali, kayısı)
  • Sarımsak
  • Soğan ve soğan tozu
  • Şerbetçiotu (Ev yapımı bira mayası)
  • “Macadamia” (makademya fındığı) fındık ceviz
  • Küflü yiyecekler
  • Yabani mantar
  • Hardal tohumu
  • Hindistancevizi
  • Tütün
  • Kayısı, kiraz, şeftali çekirdeği
  • Erik, kuru üzüm & üzüm
  • Patates kabuğu
  • Ravent rhubarb kabuğu

(Ravent (Rheum rhabarbarum), kuzukulağıgiller familyasından, Rheum cinsinden, yaprak sapı etli, yaprak ayası süslü çok yıllık otsu bitki. Ravent Türkiye'de yetiştirilmemekte ve sınırlı çevrelerce tanınmaktadır.)

  • Domates kabuğu
  • Ceviz
  • Bira mayası
  • “Persimmons” (bir çeşit Japon hurması)

Zehirlenme Belirtileri
Farklı zehirlenme türlerine bağlı olarak köpeğinizde zehirlenme belirtileri de farklılık gösterebilir. Bu yüzden köpeğinizi öncelikle iyi tanımanız gerekir! Bir, iki hatta birkaç farklı belirti köpeğinizde baş gösterebilir:

  • Acı belirtileri
  • Titreme, sendeleme, sersemleme, kıvranma ve bayılma
  • Karında şişkinlik veya acı veren karın ağrısı
  • Burundan veya ağızdan kan gelmesi
  • Zor, güç nefes alıp verme
  • Hızlı nefes alıp verme
  • Gözbebeklerinin aşırı büyümesi
  • İdrarını yapamama
  • Kanlı veya acılı bir şekilde idrar veya dışkı yapma
  • Kanlı kusma veya ishal
  • Her zamankinden farklı hareketler ve vücut kasılmaları

Zehirlenmeler için İlk Yardım
Zehirlenme vakalarında Bulldog köpeğinize ilk yardım yapabilmek için uzman kişilerin fikir ve tavsiyelerini almalısınız. En ufak bir şüphede ilk olarak bölgenizdeki bir veteriner kliniğini veya hayvan hastanesini aramalısınız.
Farklı zehirlenme türlerine göre yapılması gereken ilk yardım önerileri aşağıda sıralanmıştır.
Zehrin Solunması
Bulldog köpeğinizi hemen dış ortama çıkarıp temiz hava aldırmalısınız. Evinizin kapı ve pencerelerini derhal açmalısınız.
Zehrin Deri Üzerine Temas Etmesi
Derhal temiz ve bol suyla zehrin temas ettiği bölgeyi yıkamalısınız. Kesinlikle yıkama işlemi sırasında sabun kullanmayın.
Zehrin Gözle Teması
Çabucak ılık musluk suyuyla gözün üzeri 10 dakika yıkanmalı. Kesinlikle göz kapağına baskı uygulanmamalıdır.
Zehrin Yutulması / İçilmesi
Böyle bir durumda Bulldog köpeğiniz kusmaz, yemez ve içmezse derhal veterinerinizi aramalısınız. Her zaman bu türden üzücü bir duruma karşı evinizde hazırlıklı olmalısınız. Evinizde bir hidrojen “peroxide” şişesi bulundurabilirsiniz. Ama her ne olursa olsun böyle bir durumda önce daima veterinerinizi arayın!

İlk Yardım Çantası
Bulldog köpeğiniz için ilk yardım çantası hazırlamak istiyorsanız veterineriniz ile görüşüp ondan yardım alabilirsiniz. Acil durumlarda neler yapılabilir ve ilk yardım uygulayabilmek için neler gereklidir, bu soruların cevapları için veterinerinizle görüşebilirsiniz. Karşılaşabileceğiniz acil durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek ateş, alerjik reaksiyonlar, yaralanmalar, kırık ve çatlaklar, ishal / kusma ve zehirlenmeler

            Bu acil durumlarda en yakın veteriner kliniğine gitmeden önce sizin yapmanız gerekenler için evinizde ilk yardım çantanızda bulunması gerekenler aşağıda listelenmiştir:

  • Lâteks eldiven ve el bezleri
  • Şırınga (enjektör)
  • Kibrit veya el feneri
  • Termometre
  • Acil ısıtıcı veya soğutucu paketleri
  • Kör (keskin olmayan) uçlu bir makas veya jilet (ustura)
  • “Betadine” solüsyon
  • Tıbbi bant / Veteriner sargısı
  • Tül bez (sargı) / bandaj
  • Yapıştırıcı bant
  •  Steril ped / bandajlar
  • Kırık sarmada kullanılan tahta ve sabitleyici parçalar
  • Alkollü bez
  • Antiseptik losyon, pudra veya sprey
  • Pamuk
  • Pens ve cımbız
  • Steril sıvı veya toz (tırnak kanamalarında dezenfekte için)
  • Antibiyotik merhem (yaralanmalar için)
  • Kortizonlu krem (kaşıntılar için)
  • Benadryl (2-4mg/kg)

BULLDOG KÖPEĞİNİZ YAZ MEVSİMİ İÇİN HAZIR MI…?
Bu bilgiler yaz aylarında Bulldog köpeğiniz için çok işe yarayacak…

Yazın Sıcaktan Korunmak
Dışarıda hava sıcaklıkları yükselince, Bulldog köpeğinizi bu sıcaklardan korumak ve başına gelebilecek olumsuz durumları önlemek için onu iyi gözlemlemeniz ve nefes alış verişini dinlemeniz çok önemlidir. Sıcaklıklar 29 derecenin üzerine çıktığında ve havadaki nem oranı miktarına bağlı olarak bazı belirtiler köpeğiniz için çok büyük tehlikeler doğurabilir ve bu tehlikelerin sonucu olarak köpeğinizde kalıcı hasarlar veya ölümler yaşanabilir. Bulldog köpeğinizin özellikle burun bölgesini ve kulaklarını çok güçlü güneş ışınlarından korumalısınız. Bulldog köpeklerinin güçlü güneş ışınlarına dayanma sınırı yüksek değildir ve bu ırk köpekler 30 dakikadan fazla güçlü güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır. 30 dakikadan fazla aşırı güneşe maruz kalma sonucunda köpeğinizde güneş çarpmasına bağlı beyin kanaması veya ölüm gerçekleşebilir.
Güneş çarpmasına bağlı olarak çok sık rastlanan ve en çok bilinen belirtiler:

  • Çok sık nefes almak ve ağızdan aşırı derece salya gelmesi, ağzın köpürmesi
  • Hızlı soluk alma ve kalp atışlarında artış gözlemlenmesi
  • Dilde ve diş etlerinde renk değişimi – güneş çarpmasına bağlı olarak diş eti renginin açık gri ve pembeye dönüşmesi.
  • Köpeğinizin denge bozukluğu yaşaması (farkında olmadan yönünü şaşırabilir, sendeleyebilir ve düşebilir)
  • Sizin komutlarınıza yanıt vermeyebilir, sizi duymayabilir
  • Kızgın veya ürkmüş bir ifade sergileyebilir (panik atak durumu)

            Güneş çarpması yaşanırsa bir an önce tıbbi müdahale için veterinerinizi aramalısınız. Köpeğinizin vücut ısısını düşürmelisiniz ve onu derhal gölge bir yere alıp rahat nefes almasını sağlamalı ve soğuk suyla tüylerinin daha az olduğu bölgelere özellikle karın ve patilerinin tabanlarına kompres uygulamalısınız.
Güneş çarpmasını önlemek için yapılması gerekenler:

  • Köpeğinizi kesinlikle aracınızın içinde kilitli bırakmayın
  • Sıcak ve güneşli havalarda köpeğinizle kısa aralıklarla koşu yapmaktan kaçının
  • Asla yanınıza su almadan köpeğinizle dışarı çıkmayın. Köpeğinizin vücut ısısını belli bir seviyede korumak için her zaman yanınızda su bulundurmalısınız.
  • Sıcak ve güneşli havalarda dışarı çıktığınızda onu bir ağaca veya çite kesinlikle bağlamayın. Köpeğinizi gezdirdiğiniz park ve bahçelerin yeteri kadar gölgelik alana sahip olmasına dikkat edin.

Köpeğinizin Dışarıda Neler Yediğine Dikkat Edin

            Köpekler başıboş dolaşırken ve gezinirken etrafı kazarak toprak altında çürümüş organik maddeleri, pilleri, çöpleri ve bazı zehirli maddeleri bulabilir. Bu toksinler (zararlı maddeler) kaslarda çeşitli derecelerde titremeye sebep olabilir veya aynı gün içinde daha sonraki saatlerde köpeğinizin kriz geçirmesine sebep olabilir. Bazı köpeklerin kriz geçirmeleri öyle şiddetli gerçekleşebilir ki bu krizler yüksek ateş ve daha da kötüsü ölümle sonuçlanabilir.
Eğer köpeğinizin bahçede veya gezinti alanlarında toprak yediğinden şüphelenirseniz derhal veterinerinizle iletişime geçmelisiniz.

Köpeğinizin Patilerinin Kontrolü

Sağlıklı bir Bulldog köpeğinin patilerinin altı sert ve pürüzlü, aynı iyi bir zımpara gibi olmalıdır. Sıcak havalarda köpeğinizle koşarken veya yürürken yol veya kaldırımda köpeğinizin pati altları sıcak zeminden dolayı yanabilir. Yaygın (genel) bir kural şudur; eğer çok sıcak bir kaldırımda siz yalınayak yürüyemiyorsanız, köpeğinizin de yürüyemeyeceğini ve yürütülmemesi gerektiğini unutmamalısınız.

Pire ve Kenelerin Engellenmesi

            Pireler köpeklerde birçok tıbbi problemlere sebep olabilir; pire alerjileri, dermatit problemler, iç parazit, tüy dökülmesi ve deri tahrişleri gibi. Keneler ise kan yoluyla hastalık yayabilir; bunlar arasında en çok görüleni ise “Lyme” hastalığı ve “Ehrlichiosis”. Eğer Bulldog köpeğiniz sersemlemiş ve akabinde farklı tepkiler veriyorsa köpeğinizin tüysüz bölgelerinde onu ısıran bir şeyin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu bölgelerde herhangi bir alerjik reaksiyon gerçekleşip gerçekleşmediğine bakmalısınız. Eğer Bulldog köpeğiniz herhangi bir soluk alıp verme problemi belirtisi gösterirse köpeğinizin çok ciddi bir durumu olabilir. Bu gibi durumlar için ilk yardım çantanda muhakkak “Benadryl” olmalıdır. Kalpkurdu (kalpte konaklayan iç parazit) çok rastlanan ve köpeklerin hayatını ciddi olarak tehdit eden bir sağlık problemidir. Sizler her ilkbaharda “kalpkurdu” için köpeğinizin sağlık kontrollerini veterinerinize düzenli olarak yaptırmalısınız.

Yazın Zararlı Olan Gıdalar

Yaz aylarında Bulldog köpeğinizi, içerisinde mısır ve benzer tahıl ürünleri olan mama ve gıdalar ile beslememeniz gerekir. Köpekler mısır ve mısırlı gıdaları özellikle yaz aylarında sindiremeyebilir ve bunun sonucunda mideleri cerrahi bir yolla temizlenmek zorunda kalınabilir. Ayrıca köpekleri kuru üzüm ve üzümle beslemek de ilerde onlarda böbrek yetmezliği yaşanmasına sebep olabilir.
Eğer siz de köpeğinizi bu gıdalarla beslediyseniz veya hala beslemeye devam ediyorsanız bir an önce veterinerinizle iletişim kurmanızı tavsiye ederiz.

Denizde veya Havuzda Bulldog Köpeğinizin Güvenliğini Sağlamak

            Öncelikle köpeğinizin asla bir havuzdan veya su birikintisinden su içmesine izin vermemeniz gerekir. Havuzlardaki ve su birikintilerindeki bakteri ve bazı su yosunu türleri Bulldog köpeğinizin hastalanmasına neden olabilir.
Her zaman köpeğinizin temiz su içtiğinden emin olmalısınız.
Su aktiviteleri (deniz ve havuz) her zaman ailenin tatil aktivitelerinin en önemli bölümüdür. Genellikle su aktiviteleri tüm aile bireyleri ve köpekler için oldukça eğlenceli ve rahatlatıcı olmakla birlikte bazı zamanlarda bu eğlenceli aktiviteler büyük bir felaketle de sonuçlanabilir.
Bulldog köpeklerinin geniş göğüs ve dar kalçalı beden yapısı kesinlikle yüzmeleri için uygun değildir. Her yıl birçok Bulldog köpeği ne yazık ki suda boğularak hayatlarını kaybeder. Çünkü sahipleri gerekli önlemleri almaz ve su aktiviteleri için doğru dürüst bir planlama yapmazlar.
Bulldog köpeğiniz için ırkın beden yapısına uygun, özel cankurtaran yeleğiniz olmalı ve köpeğinizin sadece suyun sığ bölgelerinde sizin gözetiminiz altında oynamasına izin vermelisiniz. Bulldog köpeğinizi deniz veya havuz kenarında kesinlikle yalnız bırakmamalısınız.
Bulldog köpeklerinin her şeye rağmen yine de iyi bir form tutmak ve iyi bir egzersiz yapmak için kesinlikle yüzmeleri tavsiye edilir. Sadece bu aktiviteyi abartmamak gerekir. Deniz ve havuz kenarlarında ne olursa olsun eğer köpeğiniz suya girmeyecek bile olsa muhakkak cankurtaran yeleği üzerinde olmalıdır. Şunu da unutmamalısınız; cankurtaran yeleği onun çok çabuk yorulmasına ve güçsüz duruma düşmesine sebep olacaktır. Gemi veya diğer deniz taşıtları ile yapan deniz ulaşımlarında asla cankurtaran yeleğini giydirmeden Bulldog köpeğinizi yanınıza almamalısınız.

Yolculuk
Araba veya uçakla yolculuk yaparken gerekli olabilecek her şeyi düşünmeli ve köpeğinizin sağlığı için tüm plan programı yapmalısınız. Evcil hayvan kabul eden otellerin ve konaklama merkezlerinin bir listesini önceden hazırlamalısınız.
Köpeğinizin günü gelen ve gerekli tüm aşıları tam olmalı, ayrıca köpeğiniz micro-chipli ve gerekli belgelere sahip olmalıdır.
Köpeğinizi kesinlikle araçta yalnız ve kilitli bırakmamalısınız.
Uçakla yolculuk edeceğiniz zaman köpeğiniz için rahat ve sağlıklı bir kafes almalısınız. Havayolu firmalarının evcil hayvan taşımayla ilgili farklı kuralları ve şartları olabilir. Bu yüzden yolculuk öncesi hava yolu şirketiniz ile temasa geçip tüm gerekli bilgileri öğrenmelisiniz. Birçok havayolu şirketi sıcaklıkların arttığı dönemlerde yani yaz aylarında basık burunlu köpek ırklarını (Bulldog gibi) taşımayı kabul etmezler.
Araba yolculuklarında köpeğinizin güvenliği için onu kafes içinde taşımayı tercih edebilirsiniz. Araç içinde kullanacağınız kafes onun için rahat, sağlıklı ve yeterli havalandırmaya sahip olmalıdır. Köpeğinizin canı sıkılmasın diye kafes içine sevdiği birkaç oyuncağını koyabilirsiniz.
Yolculuklarda muhakkak köpeğiniz için bol miktarda su ve her zamanki yediği gıda ve mamaları aracınızda bulundurmalısınız. Çünkü gideceğiniz yerlerde köpeğinizin alışık olduğu mamayı bulamayabilirsiniz.
Bulldog köpeklerinin birçok farklı alışkanlığı olabilir ama genel olarak onlar rutini severler. Yeni ve farklı bir beslenme onların midesine zarar verebilir. Bulldog köpekleri ailelerini ve aileleriyle birlikte yaşamayı çok severler. Ve ailelerinin yanında, aile bireyleriyle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyarlar.

 

BULLDOG SATIN ALMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUN?

Asla ani bir istek ve kararla köpek satın almaya kalkışmayın. Bir köpek satın alarak o köpeğin yaşam boyu sorumluluğunu da alacağınızı unutmayın. Ve bir köpeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmek için maddi manevi hazır olup olmadığınıza iyi düşünüp karar verin.

Bulldog Yavrusu Satın Almak
            Bir gün gezerken çok sevimli, küçük, uysal, yumuşak, basık surat, kırış kırış ve çok tatlı bir Bulldog yavrusuna görür görmez âşık olabilirsiniz. Ve daha sonra büyük olasılıkla bilgisayar başına geçip internette “ünlü” üreticilerden “mükemmel yavru” arayışlarına başlayacaksınızdır. Hayallerinizdeki yavrunun resmini internette görür görmez ise hemen onu almak isteyeceksinizdir...
Sadece işini dürüst yapan ve iyi bir üne sahip üreticilerden yavru almalısınız. Üretici, doğru yavruyu seçmenizde size yardımcı olacaktır. Ve kendi fikirlerini sizinle paylaşacaktır.
Bir Bulldog yavrusu satın almadan önce profesyonel çiftlikleri ziyaret etmelisiniz. Bu ziyaretlerin sonucunda görecekseniz ki; gözleriniz, kulaklarınız ve burnunuz artık doğru yavruyu seçmekte bir hakem olacaktır.

            Dikkatli Olmanız Gereken Durumlar:

  • Çiftliğini ziyaret ettiğiniz üretici size gerekli her şeyi göstermiyorsa,
  • Üretici size sağır, kör, hasta veya genetik sorun taşıyan bir yavruyu satmayı öneriyorsa,
  • Üreticinin çiftliğini ziyaret ettiğinizde eğer size sadece bazı bölgeleri gezdirip, etrafı gezmenize izin vermiyor ve sınırlama getiriyorsa çok dikkatli olmalısınız.

           
Yavru satın alacağınız zaman satış sözleşmesi, yavrunun en az 3 jenerasyonunu gösteren soy kütüğü belgesi (şecere) fotokopisi, günü gelen aşı ve sağlık belgelerini görüp incelemesiniz. Eğer yavruyu satın alırsanız üretici satıştan sonraki altı ay içinde size soy kütük belgesinin (şecere) aslı vermeli, göndermelidir.
Elinizde üretici tarafından imzalanmış bir fatura veya resmi belgeniz olmalıdır. Ve bu fatura benzeri belgeyi satın aldığınız köpek yetişkin olana kadar saklamalısınız. Üreticinin size verdiği belgelerde; köpeğin ırkının adı, sizin adınız, üreticinin adı, micro-chip numarası yer almalıdır.
Satın alacağınız köpeğin safkan olup olmadığını anlamak için önce üreticinin kayıtlı olduğu ülke federasyonu ile temasa geçip üreticinin kayıt numarasını doğrulatıp üretici hakkında bilgi almalısınız. Unutmayın ki ilk kural üreticiyi sorgulatmaktır. Üreticinin bir diğer sorumluluğu ürettiği yavrular için bağlı bulunduğu federasyona kayıt ücretlerini ödemektir. Üreticinin sana verdiği soy kütük belgelerinde muhakkak micro-chip numarası yer almalıdır. Günümüzde bazı ülkelerde (Ukrayna gibi) micro-chip uygulaması yerine köpeğin kasık bölgesine tattoo (dövme) yapılmaktadır.
Satın alacağınız yavru 8 haftalık olmadan ve sütten kesilmeden önce kesinlikle üretici tarafından teslim edilmemelidir. İç parazit uygulaması ve aşı başlangıcı yapıldıktan sonra ve yavrunun bağışıklık sistemi güçlenince yavru, üretici tarafından yeni ailesine teslim edilmelidir.
Eğer ki “pet quality” diye tabir edilen ileride üretimde kullanılmaması gereken bir yavru satın almaya karar verirseniz alacağınız bu yavruyu ileride kısırlaştırmanız gerektiğinin bilincinde olmalısınız. Ve üretici de size bu konuyla ilgili bilgi vermek ve satış sözleşmesine kısırlaştırma veya yavrunun ileride kesinlikle üretilmemesi şartını koymak zorunadır.
Satın alacağınız yavruyu yanınıza alarak üreticisiyle birlikte bu ırk hakkında bilgi sahibi olan bir veterinere gidebilirsiniz. Orada satın alacağınız yavrunun sağlığı hakkında gerekli testleri yaptırabilir, yeni yavrunuzun sağlığını garanti altına aldırabilir ve sigortalatabilirsiniz.
Bulldog yavruları bilindiği üzere biraz pahalıdır. Bir batın Bulldog yavru üretmek oldukça pahalıya mal olan bir iştir. Damızlık ücretleri, “progesterone” testi, sezaryen ameliyatı, ultrason ücretleri, annenin ve yavruların bakım masrafları, veterinere birçok defa yapılan ziyaretin ücretleri, hamilelikte kullanılan ek besin takviye ve ilaçlar üretici için fazlasıyla masraflı olmaktadır.

Mizaç / Huy
İngiliz Bulldog kısa boyu, açık omuzları ve geniş göğsü ile diğer ırklardan görünüm olarak ayrılır. Bu ırk çok kısa ve çok geniş bir “muzzle” sahiptir ve gevşek bir deri sanki tüm kafayı örtmüş ve ortaya kat kat, kırışıklıklara dolu bir Bulldog suratı çıkmasına neden olmuştur. Bu ırk son derece zekidir ve kolaylıkla insanları etkisi altına alma kabiliyetine sahiptir.
Bulldog ırkının mizacı dengeli ve kibar, kararlı, sağlam ve cesur olmalıdır. Kesinlikle huysuz, saldırgan ve agresif olmamalıdır.
Bulldog ırkı köpekler iyi insanlara karşı her zaman iyi tepkiler verir ve olumlu şekilde yaklaşırlar. Sahiplerinden ilgi görmeyi her zaman çok isterler ve bunun için adeta can atarlar. Bulldog köpekleri büyürken sevgi dolu bir çevrede büyümelidirler. Endişe ve korkulardan uzak, hiçbir zaman ihmal edilmeden yetiştirilmelidirler.
Bulldog ırkı köpekler kesinlikle çocuklarla ve yaşlı insanlarla harika uyum sağlarlar. Eğer bir Bulldog çevrede tehdit sezerse cesur yüreğiyle sahibini sonuna kadar koruyabilir ve savunabilir.
Bulldog köpekleri inatçı yapılarıyla zor eğitilebilir bir ırktır. Geleneksel köpek eğitimlerinde onların kolayca canı sıkılabilir ve eğitimi yarıda bırakabilirler. Bazı köpek okullarındaki yavru eğitim sınıfları sizin Bulldog yavrunuzun sosyalleşmesi ve kötü davranışlarını değiştirmesi için yardımcı olabilir.
Bulldog yavrunuzun yalnız kalacağı zamanlarda kafes eğitimi iyi bir seçenek ve tercih olabilir. Yavrunuza kafes eğitimi verirken en çok dikkat etmeniz gereken püf nokta; bu eğitimin sizin gözetiminiz altında olması ve kısa periyotlarla onu kafeste tutup alıştırmak olmalıdır.

Bulldog Sağlığı
Diğer basık suratlı ırklar gibi Bulldog ırkı da havasız yerlerde ve stres yaşayacağı ortamlarda kesinlikle tek başına bırakılmamalıdır. Eğer bu tanıma uyan ortamlarda köpeğinizi bırakmak mecburiyetinde kalırsanız, gözleriniz sürekli köpeğinizin üzerinde olmalıdır. Herhangi bir güneş çarpması veya solunum yetmezliği problemi yaşamak istemiyorsanız köpeğinizi daima gölgelik alanlarda gezdirmeli ve yanınızda her zaman temiz su bulundurmalısınız.
İngiliz Bulldog düzenli günlük yürüyüşlere ihtiyaç duyar. Bu yürüyüşler koşu şeklinde olmamalıdır. Sadece hafif tempolu yürüyüşler gerçekleştirilmelidir. Bulldog köpeğinizin gücü, kaslı görünümü veya aşırı hareket etme isteği sizi hiçbir zaman yanıltmamalıdır. Onların kısa bacakları iri cüsselerini iyi taşır fakat her zaman solunum kaynaklı problemler yaşamaya eğilimlidirler. İşte onları hızlı koşturmanız veya koşmaya zorlamanız bu tür problemleri yaşamanıza sebep olabilir. Her gün düzenli periyotlarla egzersiz yaptırılan İngiliz Bulldog köpekler daha iyi bir kondisyona sahip olurlar ve böylece hareket kabiliyetlerini geliştirmiş olurlar.
Bulldog ırkı köpeklerin çeşitli genetik problemlere yatkınlığı olabilir. Bu genetik sorunlardan bazıları: Uzatılmış yumuşak damak (yumuşak damak hastalığı), dar soluk borusu, kiraz göz (cherry eye), burun deliği darlığı (stenotic nares), diz kapağı çıkığı (patella luxation) ve kalça çıkığı. Yavru satın almadan önce üreticisine yavrunun sağlık durumunu ve daha da önemlisi yavrunun kan hattının (önceki jenerasyonlarının) sağlık durumunu muhakkak sorup bilgi almalısınız. Birçok profesyonel üretici ırkta bilinen ve yaygın olan genetik problemlerin kendi köpeklerinde var olup olmadığını öğrenmek için damızlıklarına bu testleri yaptırmaktadırlar. Dolayısıyla her yavrunun taşıyabileceği ve ileride karşılaşabileceğiniz genetik problemler üretici tarafından bilinmektedir. Bulldog yavru satın almadan önce bu ırk hakkında gerekli araştırmayı yapın ve kesinlikle bir anlık karar verip yavru satın almayın, çok çok iyi düşünün…

  

Not : www.bulldogclubofcentralcanada.net web sitesinden dilimize çevrimi İngiliz Bulldog Köpeği Irk Derneği tarafından yapılmış olup, yazılı izin alınmaksızın metnin dilimize çevriminden alıntı yapılamaz, bir bölümü veya tamamı basılamaz, hiçbir teknikle çoğaltılamaz veya kopyalanamaz. 

                                                                                    İngiliz Bulldog Köpeği Irk Derneği

Yönetim Kurulu

İngiliz Bulldog Irk Derneği. All rights reserved. Web Design by I.S.