Yavru seçimi
Bulldoglar çok farklı şekil ve boyutlarda dünyaya gelirler, bu nedenle her bulldog yavrusu yarışmaya uygun değildir. Bunda anne ve babasının ve de atalarının özellikleri büyük rol oynar.
Annenin mizacı ve yavrunun genel hareketleri son derece önemlidir. Bulldog anneleri savunmasız yavrularına karşı son derece korumacıdır fakat yavrular yeni yuvalarına gitmeye hazır olduklarında, size karşı sevecen ve sempatik olmalıdırlar. Eğer anne size gösterilmediyse, annenin mizacını sorgulamalısınız. Uygun şekilde sosyalleşmiş bir yavru, onu ilk kucağınıza aldığınızda cana yakın ve oyuna yatkın olmalıdır. Bu yaşlarda eğer uyumuyor yada yemek yemiyorsa, kemirip oyun esnasında ısırıyorsa, bu normaldir ve oldukça gürültücü olabilirler. Bunu önlemek için, oynaması yada kemirmesi için bir oyuncak verilebilir.
Bulldog yavruları genellikle 8-9 aylık olduklarında yeni ailelerine kavuşurlar. İlk bağışıklıklarını kazanmalı, veteriner tarafından sağlık kontrolü yapılarak mikroçip uygulaması yapılmalıdır. Sorumlu bir üretici, yavruyu alan aileye nasıl beslemesi gerektiği, parazit uygulamaları ve ırkla ilgili genel sağlık sorunları hakkında detaylı bilgileri vermelidir. Aynı zamanda, yavrunun şeceresi hakkında bilgi vererek, bu belgeyi yavruyu alan kişiye vermelidir.
*Bir Yavruda Aranacak Karakter Özellikleri:
- Geniş açık burun delikleri: Bu rahat ve daha sessiz nefes almasını sağlar.
- Burnun üzerindeki bölümün küçük yada ayrık olması tercih edilir. Kalın ve katlı parça kat aralarının nemli kalmasından dolayı bakterilerden kaynaklanabilecek deri problemleri riskini arttırır. Burun üzerindeki derinin büyük olması çok şirin bir görüntü veriyor olabilir fakat o bölge nemli kaldığı için kolaylıkla enfeksiyon kapma riski vardır. Bununla birlikte, burun üstünde büyük deri kemeri olan bir yavru, büyüdükçe bu kemer küçülebilir.
- Yavrunun yürüyüşünü gözlemleyin. Yavru koşarken rahatça hareket etmeli ve aşırı şekilde nefessiz kalmamalı.
- Idealde bulldog'un hareketli bir kuyruğu olmalıdır. Bu her zaman geçerli değildir çünkü genellikle bulldoglar sıkı kuyruklara sahiptirler. Kuyruğun düz olması ileride oluşabilecek herhangi bir enfeksiyon riskini azaltır. Çünkü sıkı olan kuyruklarda kuyruğun alt tarafını temizlemek ve kuru tutmak zordur. İdeal olanı düz şekilde olan kuyruklardır.
- Bulldoglarda göz problemleri oldukça yaygındır. Çok göz kırpan yada terlemekten artmış olmakla birlikte 8-9 aylıkken çok fazla göz yaşı izi olan yavrulara dikkat edilmelidir.
*Yavrunun Yapısı: Yavrunun yapısı iyi bir boyun uzunluğuna sahip (nefes alma için) oldukça iyi dengelenmiş, yeterli vucut uzunluğunda olmalıdır (Vücut uzunluğunun çok kısa olması omurga problemlerine neden olabilir). Yavru bulldogların biraz daha uzun olması iyi olabilir çünkü ileride eğer çiftleştirilmek istenirse, anne karnında daha fazla alana sahip olur.
- 8-9 aylık yavrular güzel ve tıknaz olmalıdır. Bu obez olmaları şeklinde algılanmamalıdır. Çünkü fazla vücut ağırlığı gelişimleri esnasında eklem, kalp ve nefes alma problemleri yaşamalarına neden olur. Yaklaşık 5 aylık olduklarında, şekil değiştirmeye başlarlar. Aktif yavrular daha kaslı ve daha az sarkık olur. Bu da ilerideki sağlıkları için daha iyidir. İri bulldoglar obez demek değildir. Kilo iskelet dengesine göre değerlendirilmelidir. Eğer anne iri bir bulldog ise, yavru tam gelişimini tamamladığında iyi bir yapıya sahip olma olasılığı çok fazladır.
Neden bir köpek sahibi olmak istemeniz, dişi yada erkek mi? sorusuna da çok kolaylıkla cevap bulmanızı sağlayacaktır. Eğer yarışmalara katılmaya karar verdiyseniz, bulabildiğiniz en iyi şecereye sahip muhtemel en iyi dişi yavruyu alın. Bulldog ırk standardının ne olduğuna iyi çalışın ve yarışma sırasında neler yapmanız gerektiğini iyi öğrenin. Eğer umut vadeden bir yavru aldıysanız ve gelişimi istediğiniz ölçüde olmadıysa, daha iyi bir yavru elde etmek için yüksek kalitede başka bir köpek daha alın.
Eğer yarışmalara katılmak gibi bir niyetini yoksa yani bir evcil hayvan sahibi olmak istiyorsanız, en iyisi bir erkek köpektir. Görünüm olarak bir dişiye göre çok daha gösterişli duracaktır. Kafa yapıları daha büyük, oldukça sadık, sevecen ve arkadaş canlısı olacaktır.
**Bunların dışında aynı ölçüde diğer başkaca dikkat etmeniz gereken bir husus da, şecereli bir köpek sahibi olun. Kayıtlarının sizin adınıza hazırlandığından emin olun.